Perşembe, Ekim 12, 2006

Türkçe mesaj pahalı 'netekim'


Türkçe karakterlerle yazılan cep mesajlarının pahalılık gerekçesi Evren dönemine uzanıyor.

Cep telefonunda ş, ç, ğ gibi karakterler kullanılarak yazılan mesajların iki kat pahalı olmasının nedeni 'Kenan Evren Paşa' çıktı! TSE, bilgisayardaki karakter setlerinin oluşturulduğu Avrupa toplantılarına o dönem ödeneksizlikten katılmayınca uluslararası mesaj sistemi Türkçe karakterleri desteklemedi. Telekomünikasyon Kurumu operatörleri "Bu sorunu 2007'de çözün" diye uyardı.

Türkçe kısa mesaja fazla ödeme 12 Eylül'ün eseri

Uluslararası Standartlar Birliği Teknik Komitesi bilgisayar karakter setleri için tartışırken 12 Eylül'ü yaşayan Türkiye, Avrupa'daki toplantılara parasızlık gerekçesiyle katılmadı.

Cep telefonunda ş, ç, ğ gibi Türkçe karakterler kullanıldığı zaman birden fazla kısa mesaja bölünerek abonenin daha fazla ödeme yapmasına neden oluyordu. Sabah'ın daha önce gündeme getirdiği Türkçe kısa mesaja fazla ödeme yapmanın ucu 12 Eylül dönemine kadar gidiyor. 1980'lerin başında bilgisayarlardaki karakter setleri oluşurken Türkiye askeri dönemden geçiyordu. İrlanda'da düzenlenen toplantıya Türk Standardları Enstitüsü katılmadı. Böylece cep telefonlarında Türkçe karakteri tanımama sorunu doğmuş oldu.

Türkçe karakterle fatura iki katına çıkıyor

1 kontöre gitmesi gereken kısa mesaj, Türkçe karakter tanımlanmadığı için 160 karakter kotasını aşıyor.Mesaj ikiye bölünüyor. Bu yüzden mesajı gönderen kişi 1 kontör yerine 2 kontör ödemesi yapmak zorunda kalıyor. 13 kuruş ödeme yapacak GSM kullanıcısı 26 kuruş ödüyor

'Türkçe mesaj problemi 2007 yılında çözülecek'

TELEKOMÜNİKASYON Kurumu, cep telefonunda ş, ç, ü ve ö gibi Türkçe karakter kullanılarak gönderilen kısa mesaja (SMS) 2 kat ücret alınmasına yönelik tartışmalı uygulamayı sona erdiriyor. Kurum, GSM operatörlerinden, Türkçe karakterli mesajların normal tarifeden ücretlendirilmesi için operatörlerden yazılımlarını yenilemesini istedi. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, cep telefonlarında yaşanan Türkçe karakter sorunun 2007 yılında kesinlikle çözüleceğini söyledi. Acarer, Türkiye'de yaşanan karakter sorununun çözümü için GSM operatörleriyle toplantı yapıldığını belirterek, "Hangi karakterlerde sorun var, bunlar belirlendi. Noktalı harflerin gerek küçük, gerek büyük hepsinde sorun var. Bununla ilgili tedbir alınacak. GSM şirketlerinin yazılımlarında düzeltme isteyeceğiz" dedi. Acarer, sorunun geçen yıl fark edildiğini belirterek, "Aslında ithalatçılardan, cep telefonuyla birlikte verilen kılavuzların içine uyarı notu konulması istenmiş. Tüketiciler uyarılmış. Ben dahil kimse bunu okumadığı için farkında değildi" dedi.


ÇÖZMEK İSTEYEN YOK
Türkçe karakter sorunuyla ilgili görüşünü aldığımız milyonlarca abonesi olan cep telefonu operatörleri, milyonlarca telefon satan telefon üreticileri ve altyapı şirketleri sorunu çözmek yerine sorunun kendilerine ait olmadığını iddia ediyor. Şimdiye kadarki siyasetçiler de konuya sahip çıkmadıkları için sorun bu noktaya geldi. Türkçe karakter sorunu dışında Türkçe F tuş takımı da Ticaret Bakanlığı tarafından takip edilmediği için bir çok bilgisayarda ithalatçının işine gelen Q tuş takımı kullanılıyor.

Hiç yorum yok: