Cumartesi, Ekim 14, 2006

NASA World Wind Uydu Programı


Google earth e benziyor..
Güçlü bir ekran kartınız ve hızlı bir internet bağlantınız varsa son derece net resimler çekmeniz ve 3 boyutlu olarak dağların arasında, ovalarda gezinti yapmanız çok kolay demektir.

Bilgisayarınızda DirectX kurulu olmalı.

program kurulum linki:

http://worldwind.arc.nasa.gov/download.html

Programın çalışması için gereken Microsoft NetFramework:

http://download.microsoft.com/download/5/2/0/5202f918-306e-426d-9637-d7ee26fbe507/setup.exe

Nod 32 ANTİ VİRÜS TÜRKÇE


Dünyanın en beğenilen ve tercih edilen anti virüs yazılımlarından biri olan Nod 32 'nin en güncel 2.5 sürümü , nihayet Türkçe...


Perşembe, Ekim 12, 2006

Nokia’dan Bluetooth’a Alternatif: Wibree

Nokia yakın gelecekte Bluetooth’a alternatif olabilecek daha verimli bir teknoloji olarak Wibree’yi duyurdu.

Daha enerji harcayacak ve daha az maliyet içerecek bu yeni teknoloji 0-10 metre aralığına kadar 1Mbps hızında veri aktarımına olanak sağlayancak. ayrıca Wibree, Bluetooh ile birlikte çalışabilme olanaklarıyla gelecek. 2007’nin ikinci çeyreğinde piyasada olacak

http://www.wibree.com/press/

Samsung, Cepte 10 megapiksel dönemini başlatıyor



Samsung, ilk olarak CeBIT’te tanıttığı dünyanın ilk 10 megapiksel kameralı cep telefonunu piyasaya sürüyor. Bir cep telefonunda bulunan en yüksek çözünürlükte fotoğraflar çekilmesini sağlayan telefonun ayrıca 3x optik zumlu bir objektifi bulunuyor. Telefon, geçen sene piyasaya sürülen Samsung’un 7 megapiksellik V770’den 6 mm daha ince ve 10 gram daha hafif.

SCH-B600’de fotoğraf makinelerine özgü pek çok özellik bulunuyor. Bunlar arasında beyaz dengesi, üst üste çekim, periyodik çekim ve LED oto fokus öne çıkıyor. Telefonun LED oto fokus özelliği, kullanıcılara karanlık ortamlarda dahi keskin resimler elde etmelerini sağlıyor; LED oto fokus özelliği fotoğrafı çekilen nesnenin uzaklığını otomatik olarak algılıyor en uygun özellikleri çekimden önce ayarlıyor. Ayrıca 3x optik zum yapabilen bir objektifi bulunuyor. 5x dijital zuma sahip B600’de oto fokus ve flaş özelliği de bulunuyor.

Telefonun 2.2 inçlik TFT LCD ekranı 16 milyon renk sunuyor. Bu sayede sanal olarak doğada bulunan her renk B600’ün LCD ekranı tarafından görüntülenebiliyor. Telefon ile hareketli görüntüler QVGA (240x320) çözünürlüğünde ve 15-30 kare/saniyede kaydedilebiliyor. Kullanıcılar ayrıca Satellite DMB özelliği ile keskin görüntü eşliğinde canlı TV yayınlarını izleyebiliyorlar.

Samsung SCH-B600 ilk olarak önümüzdeki hafta Güney Kore’de piyasaya sürülecek.

Xerox görünmeyen yazı fontu üretti

Sahte belge ve doküman üretimini engellemek üzere çıplak gözle görülemeyen, ancak büyüteçle okunabilecek dijital bir yazı fontu geliştirdi. Bu font Xerox'un yeni değişken veri işleme yazılımı, Xerox FreeFlow Variable Information Suite 5.0'e dahil edilerek piyasaya sürüldü. Microtext adı verilen bu buluşla; nüfus cüzdanı, ehliyet, üniversite diploması, pasaport, tapu, banka çekleri, ödeme belgeleri, kurum kimlik kartları gibi önemli belge ve dokümanların sahtelerinin üretiminin önlenmesi hedefleniyor. 0,25 milimetre büyüklüğündeki dijital yazı ve baskı fontu Microtext ile yüz sayfalık bir kitap içeriği, bir A4 sayfa kağıdın üzerine aktarılabiliyor. Microtext dijital yazı fontu ile önemli belge ve dokümanların üzerine, o belgenin gerçek olduğunu gösteren gözle görülemeyen harf, rakam ve işaretler yazılabilecek. Çalışma, özellikle finans, eğitim ve kamu kurumları tarafından verilen değerli belge ve dokümanların güvenliğini sağlamak açısından önem taşıyor. Mikroskobik kelimeler hali hazırda, kredi kartları ve banknotların içine gizlenerek kullanılıyor. Mevcut teknoloji ile kredi kartı ve banknot gibi değerli kart ve kağıtların güvenliğinin sağlanması için son derece zahmetli, uzun süren ve çok masraflı bir süreç takip ediliyor.

Tüm Google Servisleri Bir Arada

Tüm Google servislerinin Türkçe tanıtımını yapan web sitesi açıldı. Şimdilik 45 servis tanıtılıyor ancak daha da artacak sanırım.Fayfalı bir site: www.googleservisleri.info

Türkçe mesaj pahalı 'netekim'


Türkçe karakterlerle yazılan cep mesajlarının pahalılık gerekçesi Evren dönemine uzanıyor.

Cep telefonunda ş, ç, ğ gibi karakterler kullanılarak yazılan mesajların iki kat pahalı olmasının nedeni 'Kenan Evren Paşa' çıktı! TSE, bilgisayardaki karakter setlerinin oluşturulduğu Avrupa toplantılarına o dönem ödeneksizlikten katılmayınca uluslararası mesaj sistemi Türkçe karakterleri desteklemedi. Telekomünikasyon Kurumu operatörleri "Bu sorunu 2007'de çözün" diye uyardı.

Türkçe kısa mesaja fazla ödeme 12 Eylül'ün eseri

Uluslararası Standartlar Birliği Teknik Komitesi bilgisayar karakter setleri için tartışırken 12 Eylül'ü yaşayan Türkiye, Avrupa'daki toplantılara parasızlık gerekçesiyle katılmadı.

Cep telefonunda ş, ç, ğ gibi Türkçe karakterler kullanıldığı zaman birden fazla kısa mesaja bölünerek abonenin daha fazla ödeme yapmasına neden oluyordu. Sabah'ın daha önce gündeme getirdiği Türkçe kısa mesaja fazla ödeme yapmanın ucu 12 Eylül dönemine kadar gidiyor. 1980'lerin başında bilgisayarlardaki karakter setleri oluşurken Türkiye askeri dönemden geçiyordu. İrlanda'da düzenlenen toplantıya Türk Standardları Enstitüsü katılmadı. Böylece cep telefonlarında Türkçe karakteri tanımama sorunu doğmuş oldu.

Türkçe karakterle fatura iki katına çıkıyor

1 kontöre gitmesi gereken kısa mesaj, Türkçe karakter tanımlanmadığı için 160 karakter kotasını aşıyor.Mesaj ikiye bölünüyor. Bu yüzden mesajı gönderen kişi 1 kontör yerine 2 kontör ödemesi yapmak zorunda kalıyor. 13 kuruş ödeme yapacak GSM kullanıcısı 26 kuruş ödüyor

'Türkçe mesaj problemi 2007 yılında çözülecek'

TELEKOMÜNİKASYON Kurumu, cep telefonunda ş, ç, ü ve ö gibi Türkçe karakter kullanılarak gönderilen kısa mesaja (SMS) 2 kat ücret alınmasına yönelik tartışmalı uygulamayı sona erdiriyor. Kurum, GSM operatörlerinden, Türkçe karakterli mesajların normal tarifeden ücretlendirilmesi için operatörlerden yazılımlarını yenilemesini istedi. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, cep telefonlarında yaşanan Türkçe karakter sorunun 2007 yılında kesinlikle çözüleceğini söyledi. Acarer, Türkiye'de yaşanan karakter sorununun çözümü için GSM operatörleriyle toplantı yapıldığını belirterek, "Hangi karakterlerde sorun var, bunlar belirlendi. Noktalı harflerin gerek küçük, gerek büyük hepsinde sorun var. Bununla ilgili tedbir alınacak. GSM şirketlerinin yazılımlarında düzeltme isteyeceğiz" dedi. Acarer, sorunun geçen yıl fark edildiğini belirterek, "Aslında ithalatçılardan, cep telefonuyla birlikte verilen kılavuzların içine uyarı notu konulması istenmiş. Tüketiciler uyarılmış. Ben dahil kimse bunu okumadığı için farkında değildi" dedi.


ÇÖZMEK İSTEYEN YOK
Türkçe karakter sorunuyla ilgili görüşünü aldığımız milyonlarca abonesi olan cep telefonu operatörleri, milyonlarca telefon satan telefon üreticileri ve altyapı şirketleri sorunu çözmek yerine sorunun kendilerine ait olmadığını iddia ediyor. Şimdiye kadarki siyasetçiler de konuya sahip çıkmadıkları için sorun bu noktaya geldi. Türkçe karakter sorunu dışında Türkçe F tuş takımı da Ticaret Bakanlığı tarafından takip edilmediği için bir çok bilgisayarda ithalatçının işine gelen Q tuş takımı kullanılıyor.

Windows Live Mail Desktop Beta Build 8.0.1034



Microsoft'un Live serisine eklenen ürünlerin sayısı giderek artıyor. Aileye eklenen en yeni ürünlerden biri de Windows Live Mail Desktop. Yeni e-posta yazılımının, istenmeyen e-postalar (spam) ile başarılı bir şekilde mücadele edebilmesi ve sahte e-postalarla en iyi şekilde mücadele etmesi bekleniyor. Bu ürünün Live ailesi içerisinde olmasının bir başka avantajı da, ayarların ve adres listelerinin ortak bir veritabanında tutuluyor olması. Windows Live Mail Desktop'ta olacağı söylenen bir diğer yenilik ise RSS okuyucusu. Bu özellik sayesinde güncellenen siteleri daha kolay izleyebileceğiz.

Palm Xplore M70

01.jpg

Palm'ın yeni modeli: Xplore M70. Video oynatabilme ve müzik çalabilme özelliği ile 1.3 MP kamerası, 32 mb dahili hafıza ve hafıza kart desteği bulunuyor. Ve belki de en önemlisi süper basit ve hızlı Palm işletim sistemi. Malesef şu anda sadece Hong Kong' ta bulunuyor o yüzden çok detaylı inceleme şansımız olmayacak. Fakat tasarımı fena olmasa da, Palm'ı eski günlerine taşıyacak kadar iddalı olmadığı kesin.

BAKINIZ

VERİLERİNİZİ KURTARIN:Recover My Files


Recovery My Files, şu anda dünya üzerinde silinen dosyaları kurtarmakta birçok programla karşılaştırılmış ve testlerde en üst sırada yer almış başarılı bir programdır. Recover My Files; silinen belgeler, grafikler, dijital kamera fotoğrafları, ZIP dosyaları, e-posta, müzik, video ve diğer tüm dosya biçimlerini geri getirmenizi sağlayan üstün özelliklere sahiptir.

Recover My Files; Geri Dönüşüm Kutusu'ndan silinmiş dosyaları, formatlanmış sürücülerdeki verileri ve hatta hiç kaydedilmemiş geçici sistem klasörlerini bile geri getirebilir. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için uzman bir bilgisayar kullanıcısı olmaya da gerek yoktur. Program 4 temel adımda dosya kurtarma işlemini gerçekleştirecektir.

Program FAT12, FAT16, FAT32 ve NTFS dosya sistemlerinin yanında Jaz, Zip sürücü, diğer çıkartılabilir medya ve dijital kameralardaki verileri de tam olarak kurtarabilmektedir.

İNDİR

Çarşamba, Ekim 11, 2006

Samsung IP-830w Worldphone

\

Cep telefonu tercihimde hep ön sırada olan samsung, IP-830w Worldphone modeli harika bir alet .Özellikleri: İntel PXA 272 işlemci(520mhz), 128 mb Rom, 64 mb ram dahası burda

Google'dan Microsoft'a Darbe:Google Office

Google ,Microsoft'a karşı hamlelerini sıklaştırıyor...
Microsoft Office'e karşılık Office'i internete taşıyor
hem hızlı hem silinme tehlikesi yok ve birçok dosya desteği örneğin PDF.


Google Docs & Spreadsheets Google, Writely‘yi satın almasından sonra ilk önce servisin kullanıcı hesaplarını Google ile birleştirmesi ve bugün de yeni servisi olan Google Docs & Spreadsheets‘i yayına alması ile Writely markasına son vermiş oldu.

Eğer www.writely.com‘a girecek olursanız otomatik olarak docs.google.com adresine yönlendirilecek ve buraya Google hesabınızla giriş yapmanız istenecektir.

Giriş yaptığınızda artık Word ve Excel dosyalarını web üzerinden yaratabileceğiniz, düzenleyebileceğiniz ve kaydedebileceğiniz arayüzü kullanabiliyorsunuz.

Google Spreadsheets zaten bir süre önce yayına alınmıştı, Writely‘nin de eklenmesi ile ortaya çıkan bu yeni ürün Google‘ın Online Office hedefinin ipuçlarını veriyor diyebiliriz.

Google, bu hizmet için, 2006 başında geliştirdiği internet üzerinden metin yazma programı 'Writely' ile arşivleme ve paylaşma sistemi 'Spreadsheets''i birleştirdi. İnternet kullanıcılarının, bundan yararlanabilmek için programı bilgisayarlarına yüklemesi gerekmiyor.

Kullanıcılar, bu hizmetten yararlanarak yeni belge hazırlayabildikleri gibi Excel, Word...vs programlarla hazırlanmış belgeleri de yeniden işleyip arşivleyebiliyor, diğer insanlarla paylaşabiliyor. Bu işlemler, internete bağlı herhangi bir bilgisayardan yapılabiliyor.

Bu hamle, yazılım devi Microsoft'un egemenliğindeki internet sektöründe ücretsiz yazılımlarla atılan büyük bir rekabet adımı anlamına geliyor. Çünkü Microsoft, gelirinin büyük kısmını, tanesi yaklaşık 400 dolara sattığı Office programının satışından elde ediyor.

Microsoft, Office'nin 2007 sürümünü birkaç haftaya kadar çıkaracak.

Kartuş gibi pil

Dizüstü bilgisayar ve cep telefonları için metanolle çalışan uzun ömürlü pil geliştirildi...

Elimsan Şirketler Grubu kuruluşu Hidrener A.Ş. Genel Müdür Hüseyin Mehmet Ağacan, dizüstü bilgisayar ve cep telefonları için metanolle çalışan uzun ömürlü pil geliştirildiğini, pilin seri üretimine bir yıl içinde başlanacağını bildirdi.

Ağacan, Elimsan Şirketler Topluluğu bünyesindeki çeşitli üniversitelerden 40'a yakın bilim adamından oluşan Elimsan Bilimsel Araştırma Grubunun (EBAR) 5. toplantısının yapıldığını, son bilimsel gelişmelerin tartışıldığı toplantıda yeni projeler hakkında fikir alışverişinde bulunulduğunu ifade etti.

Önceki toplantılarda ortaya konan bazı projelerde uygulama aşamasına gelindiğini anlatan Ağacan, hidrojeni, elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerden yararlanarak metanolle (etil alkol) çalışan yakıt pili hücresi prototipi geliştirdiklerini söyledi.

Ağacan, şunları kaydetti:

''Hidrener A.Ş.'nin Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Niğde Üniversitesi ile ortak yürüttüğü projeyle, dizüstü bilgisayar ve cep telefonlarının bataryaları yerine, geliştirdiğimiz yakıt pili hücresini kullanmak istiyoruz. Bir batarya 3-4 saat dayanırken, 100 gram metanolle 20 saat çalışabiliyor. Laptop ve cep telefonları şarj etme ihtiyacı duyulmadan, mürekkep kartuşuna benzer 100'er gramlık kartuşlarla uzun süre enerji sağlayacak bir sistemle çalışacak. Prototip olduğu için henüz maliyetiyle ilgili bir şey söyleyemeyiz. Seri üretime geçilmesiyle gerçek maliyet belirlenecektir.''

Seri üretim için üretim bantlarının hazırlandığını dile getiren Ağacan, ürünlere göre dizayn, boyutlandırılma ve üretim hazırlıklarının sürdüğünü, 6 ay ya da bir yıl içinde seri üretim aşamasına gelmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

SUYLA ÇALIŞAN KAYNAK MAKİNESİ

Ağacan, EBAR'ın uygulamaya koyduğu bir diğer projenin ise kendi hidrojenini üretebilen hidrojen kaynak makinesi olduğuna değinerek, ''Makineye su koyuyorsunuz, elektroliz yöntemiyle su, hidrojen ve oksijene ayrışıyor. Açığa çıkan hidrojen, kaynak gazı olarak kullanılıyor. Ayrıca gaz bulundurma zorunluluğu ortadan kalkıyor'' diye konuştu.

NoURL:Kendiliğinden Açılan Sitelere Veda Edin


Internet Explorer' ın açılış sayfasının haberiniz olmadan başka web siteleri tarafından değiştirilmesini engelliyor. bir çoğunuzun işine yarıyacağına inanıyoruz indirin


Addgoo :Online Sık kulanılanlar Listeniz

Addgoo "Online Sık kulanılanlar Listeniz"


\

addgoo ile online sık kullanılanlarınızı oluşturabiliyorsunuz. Sık kullanılanlar listenize eklediginiz tüm adreslere internetin oldugu her yerden ulaşma şansı veren sistemde, girdiginiz adresleri hit'ine göre sıralama ve adresleri kategorileme ile size bir sonraki internet gezinizde rehberlik edebiliyor.

Microsoft'un yeni nesil mobil işletim sistemi: Crossbow

Microsoft'un, mobil cihazlar için Crossbow kod adıyla geliştirdiği işletim sistemininin detayları belli oldu.

New Windows Mobile OS "Crossbow" shows its face

New Windows Mobile OS "Crossbow" shows its face

New Windows Mobile OS "Crossbow" shows its face

arayüz, Symbian'ı hatırlatıyor
Windows Vista'ya oldukça benzeyen arayüz daha yeşil ve daha küçük gönüyor. Ayrıca, Office 2007 ile de entegrasyonu sağlanacak olan bu işletim sistemi 2006'nın sonlarına doğru yayımlanacak ve 2007'nin ilk çeyreğinde ise mobil cihazlarda kullanmaya başlanacak

Eski Türk filmi posterleri


turkposter.com sitesinde eski türk filmlerine ait posterler satılmakta

Salı, Ekim 10, 2006

RapidSearch Beta v0.1


uzun söz gerek yok rapid arama motoru indir

Hamachi 1.0.0.62 (beta)

 Hamachi çeşitli network protokollerini destekleyen ve farklı bilgisayarları internet üzerinden özel ağ kurarak birbirine bağlayan bir programdır. Ücretsiz olan programı oyun oynamak istediğiniz tüm bilgisayarlara kurup gerekli tanımlamaları yaptıktan sonra çok farklı oyunları arkadaşlarınızla beraber oynayabilirsiniz.




Google YouTube Evliliği

\

YouTube'un gelir arayışları dedik, YouTube 1.5 milyar dolar ediyor dedik ve hep merak ettik YouTube müthiş kullanıcı tabanını nasıl paraya çevirip hayatta kalabilecek diye. Sonunda YouTube'da satılan (ya da alınan) Web 2.0 girişimlerinin arasına dahil oldu. Google YouTube'u 1.6 milyar dolar karşılığında satın aldığını tüm dünyaya duyurdu.

Google CEO'su Eric Schmiddt YouTube'un heyecan verici ve sağlam bir medya platformu yarattığını ve bunun Google'in ilkeleri ile çok iyi örtüştüğünü söylemis. Google'in açıklamasına göre YouTube bağımsız bir şekilde işlemeye devam edecek, markasını koruyacak ve Google Video'yu güçlendirip destekleyecekmis. Açıklama ile ilgili webcast şu adreste bulunacakmış.

Gün boyunca bu açıklama bekleniyordu ve Google ve YouTube birbirinden bağımsız olarak ardı ardına büyük medya kuruluşları ile anlaşmalar açıkladılar. Örneğin, Sony BMG, CBS, Universal ve Warner gibi şirketler telif haklarını kontrol edici ve önleyici yeni YouTube teknolojileri üzerinde çalışacaklarını söylemişler.

Bu gelişme bu durumda Google'i Mark Cuban'in görüşüne göre moron durumuna düşürüyor. Şimdi Google'in YouTube'un belalisi durumundaki telif hakları sorunlarına nasıl çözüm bulacağı merak konusu. Fakat, bugün ve son zamanlar büyük medya şirketleri ile yapılan içerik anlaşmaları YouTube'un bu konuda sağlam adımlar attığının göstergesi sayılabilir.

YouTube klonu: GreedTube

YouTube klonu: GreedTube

GreedTube, logosu ve ismiyle inanılmaz bir klon. Yaptıkları uygulama da şu: YouTube‘de yayınlanan videoları GreedTube'a eklerseniz eğer sizinle reklam gelirinin %50'sini paylaşıyor.

microsoft adcenter

microsoft adcenter

Google adsense'e karşılık, microsoft adcenter...


OfficeOnline Live Yeni Sitesi(beta)


OfficeOnline Live Beta
OfficeOnline Live Beta

Microsoft OfficeOnline icin Tasarladigi web sitesi.Sayfanin Microsoft Office 2007 TR2 den sonra hazirlandigi söyleniyor.

Henüz tek bir sayfadan olusan sayfanin Su anki tasarimi oldukca etkileyici.

atv.com.tr'den öde ve izle sistemi

atv.com.tr'den öde ve izle sistemi

türkiyede ilk. atv.com.tr sitesi üzerinden dizileri satın alıp izleyebiliyorsunuz. tüm diziler için 1 aylık 15 ytl, 3 aylık 40 ytl. tek bir dizi için fiyat bilgisine ulaşamadım. http://www.atv.com.tr/video/diziler.php

Mozilla Firefox 2 RC2 Yayinlandı

Mozilla Firefox 2 RC2 Yayinlandi

\

Mozilla Firefox adli acik kaynak kodlu web tarayicisi'nin RC2 adli versiyonunu piyasaya sürdü.
Bu version'dan sonra Firefox 2 ' nin gelmesine az kaldigi söyleniyor. Firefox 2 RC2, Sürüm Özelliklerine suradan ulasabilir ve suradanda Firefox2 RC2 Türkce olarak indirebilirsiniz.

Pazartesi, Ekim 09, 2006

Tv programları artık kaçmayacak ama parayla!

Ülkemizde sık sık meydana gelen elektrik kesintileri, TV kanallarının yoğunluk ve gündem nedeniyle yayın akışlarına sadık kalamamaları, evlerde kullanılan kayıt cihazlarının teknolojik açıdan karmaşıklığı nedeniyle evlerde ve ofislerde TV programlarını kaydetmek ve takip etmek hiç kolay değil. KaydetSeyret tüketicilerin bu ihtiyaçlarına yönelik olarak hizmet veren bir kişisel video kayıt (Personal Video Recorder-PVR) evi.

Kullanıcılar, KaydetSeyret'e üye olarak 12 farklı ulusal kanalın tüm programlarını kaydetme ve DVD, VCD, SVCD veya VHS olmak üzere 4 farklı formatta adreslerine teslim edilmesini sağlayabiliyorlar.

http://www.kaydetseyret.tv

OGO artık konuşturuyo


OGO artık konuşturuyor
Doğan Online tarafından Türkiye'ye getirilen mobil iletişim cihazı OGO, bugüne dek MSN Messenger, e-posta ve kısa mesaj (SMS) özellikleriyle öne çıktı. Şimdi OGO ile GSM şebekesi üzerinden telefon görüşmeleri de yapılabiliyor. Artık OGO'yla telefonda konuşabilir, ayrıca MSN'e bağlanabilir, kısa mesaj gönderip alabilir, e-postalarınıza bakabilir, haberlere ulaşabilir ve oyun oynayabilirsiniz! OGO, 283 YTL (KDV dahil) fiyatla sunuluyor. OGO'nun ses hizmetinden de faydalanmak isteyenlerin ise aktivasyon bedeli olarak bir seferlik 49 YTL (KDV dahil) ödemeleri yeterli oluyor.

http://www.e-kolay.net/ogo

Kamuda özgür yazılım dönemi başlıyor




İlk uygulama Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak ve Türkiye'nin milli yazılımı Pardus, Askeralma Dairesi (ASAL) ve şubelerinde ana işletim sistemi olarak kullanılacak. Pardus işletim sistemini geliştiren ekipte yer alan TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünden (UEKAE) Doç. Dr. Erkan Tekman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2003 yılı başında başlatılan “e-dönüşüm Türkiye Projesi” ile özellikle kamu kuruluşlarının bilgi teknolojilerini daha etkin kullanmasının, bu yolla vatandaşlara daha hızlı ve daha kaliteli hizmet verilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Bu kapsamda geliştirilen “Kısa Dönem Eylem Planı” ve “2005 Eylem Planı” çalışmalarında bir kamu kuruluşunda açık kaynak kodlu yazılım uygulamalarına geçiş için pilot uygulama gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü anımsatan Tekman, işin sorumluluğunun TÜBİTAK UEKAE'ye verildiğini belirtti.

Pardus projesi koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalar sonucunda iki rapor hazırlandığını kaydeden Tekman, kamu kurumlarının açık kaynak yazılıma geçerken dikkat etmeleri gereken noktaların belirlendiğini söyledi. Tekman, Yüksek Planlama Kurulunca onaylanan 2006-2010 Eylem Planı'nda da kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanımı için örnek oluşturmak üzere pilot uygulama yapılacağı maddesine yer verildiğini dile getirdi.

YILDA 15 MİLYON YTL TASSARRUF

Erkan Tekman, açık kaynak kodlu yazılımların kapalı ve sahipli yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunduğunu, bunların en başında “güvenlik” konusunun geldiğini vurguladı.

Açık kaynak kodlu yazılımların, geliştirilme sürecinden kullanılma aşamasına kadar on binlerce göz tarafından denetlendiğini, kötü niyetli bir programcı ya da kuruluş tarafından yerleştirilebilecek bir kod parçasının böyle bir ortamda gizlenmesinin mümkün olmadığını anlatan Tekman, ayrıca, kaynağın açık olması nedeniyle olası güvenlik açıklarının hızla yamanabildiğine dikkati çekti.

Kaynak kodunun isteğe ve gereksinime göre özgürce değiştirilip yeni amaçlara hizmet edecek şekilde uyarlanmasının da yazılıma benzersiz bir esneklik kazandırdığını ifade eden Tekman, Linux camiası tarafından üretilen işletim sisteminin, gerek lisanslama yöntemi ve gerekse bakım ve yönetim kolaylığı ile bilgisayar edinme maliyetinde önemli tasarruf sağladığını belirtti. Tekman, şöyle devam etti:

“Şu anda kamu kuruluşlarımızın özellikle masaüstü işletim sistemleri için ödemekte oldukları lisans bedelleri konusunda kesin rakamlara ulaşmak hayli zor olmakla birlikte, muhafazakar bir tahminle en az yıllık 150 milyon YTL civarında olduğunu düşünüyoruz. Masaüstü sistemlerinin hemen tümüyle web tabanlı uygulamaları çalıştırmak, internet işleri yapmak ve ofis uygulamaları için kullanıldığı düşünülürse, söz konusu işlevsel gerekliliklerin karşılanması için Pardus'un herhangi bir eksiğinin olmadığı rahatlıkla görülecektir.

Kamuda masaüstünde yüzde 10'luk Pardus kullanımının sağlayacağı yıllık tasarruf 15 milyon YTL olacaktır ki, bu Pardus projesinin yıllık bütçesinin 20 katı civarındadır. Sadece ASAL projesine bakıldığında, sunucular da dahil edilirse sağlanan tasarrufun 1-2 milyon YTL arasında olduğunu söylemek ve Pardus çözümünün bunun çok çok altında bir maliyetle gerçekleşeceğini belirtmek yeterli olacaktır.”

PİLOT UYGULAMA ASAL'DA BAŞLIYOR

Türkiye yazılım sektörünün öncelikle iç pazara üretim yaparak başarılı olacağını düşündüklerini ifade eden Tekman, yüksek katma değerli yazılımlar üretme işine yönelmek gerektiğini, açık kaynak kodlu yazılımların öğrenme eğrisinin dikliği, sahip olma maliyetlerinin düşüklüğü ve tasarımdan gelen güvenlik ve esneklik özellikleri ile bu amaç için son derece uygun araçlar olduğunu vurguladı.

Erkan Tekman, kamu kurum ve kuruluşlarında açık kaynak kodlu yazılım kullanımı hedefi kapsamında ilk ve şimdilik en önemli uygulamanın Milli savunma Bakanlığı Askeralma Dairesi ve şubelerinde başlayacağını, işletim sistemi olarak Pardus kullanılacağını söyledi.

ANA İŞLETİM SİSTEMİ PARDUS

“Milli Savunma Bakanlığı tarafından geçtiğimiz aylarda açılan ihalede kullanılacak ana işletim sistemi olarak Pardus seçildi” diyen Tekman, ihaleyle Milli Savunma Bakanlığı Bilgi sistemi Yazılımı ve Askeralma (ASAL) Bilgi Sistemi donanımının temin edileceğini belirtti.

Geçtiğimiz haftalarda entegratörlerin teklif verdiği ihalenin şu sıralarda değerlendirmesinin sürdüğünü ifade eden Tekman, şunları kaydetti:

“ASAL, Ankara'daki merkezi ve Türkiye çapında tüm daire ve şubeleri için toplam 625 adet sunucu ve 4 bin 500 adet istemci bilgisayar alacak. İhalenin donanım kısmı aynı zamanda bilgisayarların birbirleri ile irtibat kurmasını sağlayacak ağ sistemini, yazıcı ve benzeri çevre birimlerini de kapsıyor.

ASAL sisteminde Pardus ekibi sürekli sahada olacak ve sistem kurulum ve desteği konusunda entegratör firma ve ASAL ile birlikte çalışacaktır. Bu uygulamadan elde edilen sonuçlar ASAL'ı izleyecek kamu kuruluşları ve şirketler için derlenmiş olacak.”

Pardus Alpha3 Sürümü Çıktı

Daha önce son Alpha sürümü olacağı duyurulan Alpha2 sonrasında sistem genelini etkileyen değişiklikler olması sebebi ile Beta öncesi yeni bir Alpha sürümü yayınlandı.

Alpha2 sürümünde daha önceki Alpha'lar sırasında bildirilen hatalara çözüm getirmeyi amaçlayan bu üçüncü Alpha sürümü Pardus 1.1 için yayınlanacak son Alpha sürümü olacak.

Yeni Alpha'da en önemli değişikliklerden birkaçı olarak Hollanda'da yaşayan Pardus kullanıcılarının katkıları ile Pardus'un İngilizce ve Türkçe yanında bu üçüncü dile doğal destek vermeye başlaması, yeni PiSi, yeni ÇOMAR, yeni çekirdek ve modülleri ve kullanıcı yönetim sistemi ve etrafındaki araçların değişikliği gösterilebilir.

http://www.uludag.org.tr

Dünyanın ilk Wi-Fi radyosu

AE WiFi Radio

İngiltere'nin efsanevi hoparlör ve Hi-Fi üreticisi Acoustic Energy (AE), internet radyo teknolojisi uzmanı Reciva ile ortaklaşa dünyanın ilk Wi-Fi internet radyosunu geliştirdi.

Real Audio, WMA ve MP3 dosya formatlarını destekleyen Wi-Fi internet radyosu, dünyanın her yerinden yayın yapan internet radyo istasyonlarının yüzde 99'una ulaşabiliyor.

Üç büyük format ile uyumluluğu Wi-Fi radyo sahibine, Londra'nın BBC Radio1'indan Sao Paolo'nun Radio Calypso'suna kadar içerikte eşsiz seçenek sunuyor.

AE Wi-Fi radyo, kullandığınız kablosuz ağa otomatik olarak bağlanıyor ve Reciva AE Wi-Fi radyonuza kanal listelerini alfabetik olarak yüklüyor.

http://tinyurl.com/d8r58

Google, Youtube'ı satın almaya çalışıyor!

Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, son dönemlerin gözde görüntü paylaşım sitesi YouTube'u almak için 1.6 milyar dolarlık bir teklif götürdü.

The Wall Street Journal'da yer alan habere göre, iki taraf arasındaki görüşmeler halen devam ediyor.

Konu ile ilgili olarak Google veya YouTube'dan ise bir açıklama gelmedi.

Görüntü paylaşım sitesi olan ve internetteki popülerliği giderek artan YouTube'un sadece 1.5 yıllık bir geçmişi bulunuyor. YouTube'a üye olanlar siteye erotik videolar haricindeki istediği video görüntülerini koyabiliyorlar. İsteyenler de bu görüntüleri bilgisayarlarına indirerek seyretme şansına sahip oluyorlar.

YouTube'un CEO'su Chad Hurley, bu yılın başında yaptığı açıklamada, sitelerinin satılık olmadığını, ancak önümüzdeki dönemde bir halka arz düşünebileceklerini ifade etmişti.