Çarşamba, Kasım 01, 2006

Windows Live Messenger 8.1

Popüler mesajlaşma yazılımı Windows Live Messenger kendini yeniledi. MSN Messenger adı ile tanınan ve zamanla ICQ'yu tahtından edip mesajlaşma yazılımları arasında birinci sırayı kapan program, Microsoft'un Live serisi nedeni ile adını Windows Live Messenger olarak değiştirmişti. Değişen, sadece isim olmadı tabi. Offline iken mesaj göndermeden tutun da dosya paylaşımı ve internet üzerinden telefon görüşmesine kadar birçok yenilik de beraberinde geldi. Şimdi de Windows Live Messenger kendini yeniliyor.

Apple, Boot Camp'i Yeniledi

Intel işlemcili Mac'lerde Windows XP kullanılmasını sağlayan Boot Camp'in 1.1.2 beta versiyonu çıktı.

Intel işlemcili Mac'lere Windows XP'nin kurulabilmesini sağlayan Boot Camp, performansta da harikalar yaratabiliyor. Güncellenen yazılım sayesinde disk bölümlendirme işlemi, Windows XP için iSight kamera ve mikrofon desteği, Apple'ın USB modem desteği, sağ tuş ve klavye desteği de geliyor. Apple, önceki sürüme sahip olanların kolayca yeni sürüme geçebileceğini aktarıyor.

Image

:: Boot Camp'i İNDİRİN. (143 MB)

Windows Media Player 11 Çıktı!

Windovs Vista'ya geçiş, yavaş yavaş tamamlanıyor. Internet Explorer 7'den sonra sıra, Windows Media Player 11'in beklenen final sürümüne geldi.
Değişen işletim sistemi ile beraber, kullanılan araçlar da değişimden nasibini almaya devam ediyor. Windows Media Player da bu yazılımlardan biri. Daha önce Beta'ları dağıtılan yazılımın final sürümü yayına açıldı. Microsoft Türkiye, kendi sitesinde bu değişikliği henüz duyurmadı.
Image

:: Windows Media Player 11'i indirmek için buraya tıklayın. (32 Bit - İngilizce)

Salı, Ekim 31, 2006

Vista çıkmadan kitabı çıktı Türkçe!

Vista çıkmadan kitabı çıktı Türkçe!
bak

Internet Explorer 7.0, Firefox 2.0: Hangisi Daha İyi?

Microsoft’un Internet Explorer 7.0’ı, Mozilla’nın da Firefox 2.0’ı piyasaya sürmesiyle, internet kullanıcıları son on gün içerisinde iki tarayıcıyı deneme ve karşılaştırma şansı yakaladılar. BBC ise hazırladığı bir haberde iki tarayıcının özelliklerini karşılaştırdı.

Microsoft’un Internet Explorer’ının, 14.8 MB’lik indirme paketi, Firefox’un 5.4 MB’lik indirme paketinin neredeyse üç katı büyüklüğünde.

Yazılımları indirir indirmez aradaki farklar ortaya çıkıyor. Internet Explorer 7.0’ı yükledikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekiyor. Firefox 2.0’da ise böyle bir işleme gerek yok. Her ikisini yüklemek de hemen hemen aynı zamanı alıyor. Yükleme işlemi bittiğinde daha büyük farklılıklar ortaya çıkmaya başlıyor.

İlk bakışta Firefox 2.0’ı, Firefox’un önceki sürümlerinden ayırmak pek mümükün görünmüyor.

Fakat Internet Explorer 7.0, Explorer’ın önceki versiyonlarından oldukça farklı görünüyor. Örneğin, gri menü çubuğu son versiyonda saklanmış.
Internet Explorer 7.0, sekmeleri tarayıcının üzerine taşımış. Internet Explorer 7.0’da boşluk sekmesi her zaman hazır, fakat Firefox’da sadece yeni sekme görünüyor.

Internet Explorer 7.0’da, sadece sekmelerin simgeleri görünüyor. Her iki tarayıcı da birden fazla web sayfasını aynı açmak mümkün, fakat Firefox 2.0’da aynı zamanda web sayfalarının kendileri hakkında hazırladıkları tanıtımları da görebiliyorsunuz.
Firefox’da aramayı başlattığınız zaman, sayfanın altında bir metin kutusun çıkıyor ve aradığınız terimi buraya yazdığınızda, bu kelime ya da deyime benzer kelimeler hemen karşınıza çıkıyor.

Internet Explorer 7.0’da ise, bir kutu çıkıyor, aradığınız terimin tamamını bu kutuya yazıp daha sonra ‘enter’ tuşuna basıyorsunuz.

Firefox 2.0’ın en kullanışlı özelliklerinden bir tanesi, yazım denetiminin olması. Aynı özelliği Internet Explorer 7.0’da da görmek mümkün, fakat orada bu özelliği ayrıca eklemeniz gerekiyor.

Hem Firefox’da hem de Internet Explorer 7.0’da ayrıca ekleyebileceğiniz bir çok özellik bulunuyor.

Ayrıca hem Firefox hem de Internet Explorer, şifre çalanlar tarafından kullanılan sitelere girmek üzere olduklarında kullanıcıları uyaran bir sisteme sahipler.

Sonuç olarak, Internet Explorer 7.0 ve Firefox 2.0’ın karşılaştırılabilecek bir çok ortak ve farklı yönü var. Seçimi yapmak ise kullanıcılara kalmış…

Vista’nın Güvenlik Duvarı Aşıldı

Merkezi Florida’da bulunan Authentium adlı güvenlik sağlayıcı bir şirket, Microsoft’un Vista işletim sistemindeki güvenlik önlemlerini geçmenin yolunu bulduğunu söyledi. Şirket yaptığı açıklamada, Microsoft’un, Vista’nın çekirdeğine girişi sağlayan kodları vermesini daha fazla bekleyemeyeceğini belirtti.

Bu açıklama, Microsoft ve McAfee ve Symantec gibi güvenlik sağlayıcı şirketler arasındaki savaşta yaşanan son gelişme oldu.

Bu şirketler Microsoft’un, kendi güvenlik sağlayıcı ürünleri lehine avantajlı bir durum yaratmak için Vista’nın çekirdeğine girişi sağlayan bilgileri vermemek için ayak dirediğine inanıyorlar.

Windows XP’nin 64 bit’lik versiyonunda bulunan PatcGuard, Vista için Kasım ayına kadar hazır olamayacak. Fakat Microsoft Vista’yı Kasım ayında piyasaya sunmayı planlıyor.

Dolayısıyla Vista’nın çekirdeğine yönelik bir müdahale olduğunda, PatcGuard sistemin kapanmasına neden olacak.

Authentium ise, PatcGuard’ı geçmenin bir yolunu bulduğunu, dolayısıyla müşterilerine gerekli güvenlik hizmetini vereceğini söyledi. Şirketin pazarlama bölümünün başkan yardımcısı Corey O’Donnell, “Bizim işimiz beklemek değil. İnternet korsanları beklemeyecekler”, dedi.
O’Donnell, PatchGuard güvenliğinin o kadar önemli olmadığını, sadece vasat internet korsanları için caydırıcı olduğunu, fakat diğerlerini durduramayacağını söyledi.

Microsoft ise yaptığı açıklamada, bu uygulamanın Authentium kullanıcılarını risk altına sokacağını çünkü, çekirdeği koruyan güvenlik duvarının aşılmasının Windows’un güvenliğini azaltacağını söyledi.
Vista çekirdeği üzerine Microsoft ile sürekli kavga eden Symantec ise, güvenlik yazılımının PatchGuard’ı atlaması fikrine karşı çıktı. Symantec sözcüsü Chris Paden yaptığı açıklamada, “Bu konuda Microsoft ile beraber çalışmanın daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Kullanıcılarımızı PatchGuard tarafından devre dışı bırakılmak gibi bir riske atmak istemiyoruz”, dedi.

Microsoft ve Authentium yetkililer ise haftalık toplantılar yaparak konu üzerinde çalışmaya devam ediyorlar.

Herkese Bedava İnternete Erişim İmkanı

Türkiye’nin her yerine, bütün vatandaşların internet hizmetinden faydalanabileceği “Kamu İnternet Erişim Merkezleri” kuruluyor. 4500 ayrı merkezde aynı anda 90.000 kişi internete irişim imkanı bulacak.
Kamu İnternet Erişim Merkezleri’nde vatandaşlar e-devlet, e-eğitim, e-bankacılık, e-alışveriş gibi hizmetler için imternetten faydalanabilecekler, bilgisayarları çeşitli ihtiyaçları için kullanabilecekler.

Bu merkezlerin kurulmasına gelecek yıl başlanması ve projenin 9 ayda bitirilmesi planlanıyor. Maliyetin ise 66 milyon avro olacağı tahmin ediliyor.

Merkezlerde aynı anda 20 kişi bilgisayar ve interneti kullanabilecek. Ayrıca her merkezde 1 adet projeksiyon cihazı, lazer yazıcı, dijital internet kamerası ve çoklu ortam kütüphanesi bulunacak. Ayrıca bir yıl içinde 1000 kişinin de bu merkezlerde eğitim alması planlanıyor.

Kamu İnternet erişim Merkezleri, halk eğitim merkezleri, gençlik merkezleri, kütüphaneler, e-devlet hizmeti verecek hastane ve İŞ-KUR binaları gibi yerler, yerel yönetim binaları, organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerinde kurulabilecek.

Gönüllü vakıf binalarında da açılabilecek merkezler, özel sektör tarafından da kurulabilecek.

Toplam 4 bin 500 adet kamu internet erişim merkezi açılması planlanıyor.