Pazartesi, Ekim 02, 2006

Bu Yıl Kablosuz USB Cihazlar Yılı Olacak

San Francisco'daki Intel Developer Forum sırasında Itanium, Xeon ve Core 2 Quad (4'lü işlemci) kadar konuşulan başka bir konu daha vardı. O da kablosuz USB cihazların hızla gelmekte olduğu. 480 Mbps'e ulaşan hızla veri aktarımı yapabilen USB alıcı/vericili digital kamera ya da cep telefonlarının yılbaşı civarında pazara sunulması bekleniyor. Bilgisayarlar ise seneye.

USB Uygulayıcıları Forumu (USB Implementers Forum - USB-IF), kablosuz USB spesifikasyonuna uygun olan cihazları sertifikalamaya hazır olduklarını duyurdular. Bu cihazlar bilgisayarların çoğunda olan yuvayı kullanmadan da USB cihazlardan veri aktarımına izin veriyor.

Bu yeni inisiyatif, bir anlamda kablosuz cep telefon kulaklıkları dışında uygulama alanı bulamamış olan Bluetooth'a benziyor.

USB-IF Başkanı ve Intel'in teknoloji stratejisti Jeff Ravencraft, Bluetooth'un uygulama alanının gelişmemiş oluşunu, sadece 1 Mbps düzeyinde veri transfer hızına sahip olmasıyla açıklıyor. USB 2.0 ise 480 Mbps'e erişebiliyor.

Bu nedenle de büyük miktarda veri transferlerinde Bluetooth tercih edilmiyor. Ravencraft ilave ediyor :

    Bluetooth pil açısından da verimli değil. USB ise veri aktarımı sırasında, Wi-Fi'den 10 ve Bluetooth'dan 50-70 kat daha verimli.

Yani şimdi veri aktarımında tek ihtiyacınız, alıcısı olan bir USB cihazı. Dijital kamera türü bir cihazla, USB kameranızdan bilgisayarınıza fotoğraf göndermek için veri almaya müsait bir USB cihazınız olması yeterli.

Gerçi bunu yapabilmek için, dijital kameraların ya da MP3 çalarların, bilgisayarların, yazıcıların ve diğer cihazların önce veri aktarımında bulunduğu cihazı ve cihazın da bunları tanıması yani arada bir ilişki tanımlanması gerekiyor.

Şu anda, veri almak ve göndermek için gereken USB cihazlar, yaygın kullanımı olan Flash sürücülerden daha büyük değil. İçlerinde bir flash hafıza ve bir de alıcı/verici bulunuyor.

Ravencraft, bilgisayar üreticilerin USB-IF transmisyonları ana karta monte edebileceğini düşünüyor. Kablosuz USB içeren sayısal cihazların yani kamera ya da cep telefonları gibi cihazların ise ABD'de yılbaşı civarı pazara çıkabileceği bildiriliyor. Bilgisayarların ise bu eğilimi gelecek yıl uygulamaya başlamaları planlanıyor.

Kablosuz USB programı ve bir cihaza sertifika almanın yolları USB-IF sitesinde görülebilir.

Hiç yorum yok: